Linkbuilding

Ga voor een langdurige zichtbaarheid in de natuurlijke zoekresultaten van Google. Dankzij mijn effectieve linkbuilding strategie zal jouw website relevante en waardevolle links ontvangen van andere websites. Hierdoor zal je jouw website zien stijgen!

Word goed vindbaar

Dankzij mijn effectieve en hoogwaardige linkbuilding strategie wordt jouw website goed vindbaar in Google.

Snel en betaalbaar

Snelle en betaalbare pakketten, afgestemd op het budget van verschillende ondernemers.

Groot netwerk

Ik beschik over een groot netwerk aan betrouwbare en waardevolle websites voor goede resultaten in Google.

1. Inleiding tot linkbuilding

Betekenis en het belang van linkbuilding in SEO

Linkbuilding is een methode waarbij je links afkomstig van externe websites laat verwijzen naar jouw (WordPress) website. Deze links kun je zien als een soort van stem van vertrouwen en geloofwaardigheid voor zoekmachines als Google. Hoe meer relevante en kwalitatieve links je hebt, hoe hoger je website zal scoren in de organische zoekresultaten. Simpel gezegd is linkbuilding een cruciale factor in het verbeteren van je online zichtbaarheid en het aantrekken van organisch verkeer naar je website. Het is een onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Korte geschiedenis en evolutie van linkbuilding

Ondanks alle veranderingen die zoekmachines doormaken, is linkbuilding nog altijd een heel belangrijk onderdeel binnen SEO. In het verleden werden links beschouwd als een soort van maatstaf voor zowel relevantie als waarde van een website. Helaas leidde dit soms tot ongewenste praktijken. Denk aan het kopen en creëeren van nep-links. Dit resulteerde in vervuilde zoekresultaten.

Google heeft om misstanden te bestrijden, voortdurend de algoritmes geüpdatet. Vandaag de dag houdt Google rekening met heel veel verschillende factoren waarop een website hoog gerangschikt wordt in de zoekresultaten. Het begint natuurlijk met je eigen website optimalisatie. De basis moet altijd goed zijn. Maar als het gaat om linkbuilding wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de autoriteit en relevantie van de website waar je een backlink van ontvangt. Ook de anchortekst is hierbij belangrijk en natuurlijk de diversiteit van links.

2. Backlinks en andere soorten links

Wat zijn backlinks en waarom zijn ze belangrijk?

Backlinks (een link die je ontvangt van een externe website) kun je zien als een soort aanbeveling van jouw website, waardoor een zoekmachine als Google het vertrouwen krijgt dat jouw website relevant en betrouwbaar is. Hij ziet het als de moeite waard voor bezoekers om informatie op te vinden. Maar waarom zijn deze backlinks dan eigenlijk zo belangrijk?

Stel, je opent een nieuw restaurant in het centrum. Dan wil je natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen naar jouw restaurant toe komen. Je kunt dan overwegen om samen te werken met mensen die jouw restaurant aanbevelen en jouw bedrijf in de schijnwerpers zetten. Denk aan influencers, lokale journalisten, positieve reviews etc. Backlinks werken eigenlijk ook een beetje op deze manier.

Wanneer gerenommeerde websites een linkje plaatsen naar jouw website, dan kan dit worden gezien als een stempel van goedkeuring en geloofwaardigheid. Het laat hiermee zien dat jouw website waardevolle informatie biedt en betrouwbaar is. En dit heeft uiteindelijk directe invloed op hoe hoog jouw website wordt gerangschikt in de zoekresultaten. 

Kort samengevat zijn backlinks dus cruciaal omdat ze niet alleen zorgen voor meer zichtbaarheid van jouw website, maar ook aantonen aan zoekmachines dat jouw website content heeft die de moeite waard is. Zorg er dus altijd voor dat je investeert in kwalitatieve backlinks.

Natuurlijke links

Natuurlijke links, ook wel organische links genoemd, zijn links die spontaan worden geplaatst door andere website-eigenaren zonder dat je daar om hebt gevraagd. Deze links ontstaan vaak doordat andere mensen jouw content waardevol vinden en er graag naar willen linken. Natuurlijke links zijn een belangrijk onderdeel van een goede SEO-strategie omdat ze aantonen dat jouw content relevant en waardevol is voor anderen.

Voor het verkrijgen van natuurlijke links is het cruciaal om content te schrijven die zowel hoogwaardig als relevant is en de moeite waard is om te delen. Het is van essentieel belang dat je ervoor zorgt dat je content informatief, up-to-date en uniek is, op die manier zullen anderen automatisch naar jouw site willen linken. Bovendien kun je ook proactief netwerken met andere website-eigenaren en invloedrijke personen binnen jouw branche om zo meer exposure te genereren en wellicht natuurlijke links te ontvangen.
 

Handmatige links

Deze links worden niet automatisch gegenereerd, maar vereisen actieve betrokkenheid van jou als eigenaar van de website. Het proces om handmatige links te verkrijgen is door contact op te nemen met andere website-eigenaren en hen vriendelijk te vragen of ze een link naar jouw site willen opnemen.

Deze benadering wordt vaak outreach genoemd. Je gaat proactief relevante websites benaderen en stelt hen voor om naar jouw site te linken. Door deze methode toe te passen, vergroot je de zichtbaarheid en autoriteit van jouw website.

Handmatige links kunnen zeer waardevol zijn, omdat ze een natuurlijke en organische manier bieden om jouw online aanwezigheid te verbeteren. Hoewel het tijdrovend kan zijn, kan het ook resulteren in kwalitatieve backlinks die bijdragen aan de groei en positie van jouw site in zoekmachines.

Zelfgemaakte links

Zelfgemaakte links zijn een creatieve manier om je website zichtbaarder te maken. In tegenstelling tot natuurlijke en handmatige links, hebben deze links meestal minder waarde. Toch kunnen ze nog steeds bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid van jouw site.

Er zijn verschillende manieren om zelfgemaakte links te creëren. Een optie is om reacties met een link naar jouw website te plaatsen op relevante blogs en forums. Daarnaast kun je jouw website indienen bij online bedrijvengidsen of actief zijn op diverse social media platforms. Hoewel deze zelfgemaakte links minder invloed hebben op de resultaten van zoekmachineoptimalisatie (SEO), kunnen ze wel helpen om meer bezoekers naar je site te trekken.

Het creëren van zelfgemaakte links vereist echter wel tijd en inzet. Je moet actief deelnemen aan discussies, relevante inhoud delen en interactie aangaan met andere gebruikers. Op die manier vergroot je niet alleen de kans op het verkrijgen van zelfgemaakte links, maar ook de betrokkenheid bij jouw website.

3. Linkbuilding strategieën

Creëer unieke en waardevolle content

Er zijn verschillende methoden om kwalitatieve backlinks te verkrijgen, maar een van de meest natuurlijke manieren is door het creëren van unieke en waardevolle content. Het is belangrijk dat je content informatief, onderhoudend en relevant is voor je doelgroep, zodat andere websitebeheerders geneigd zijn om naar jouw website te linken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan interessante blogartikelen, handige handleidingen, boeiende e-books of nuttige whitepapers. Het is essentieel dat je ervoor zorgt dat de kwaliteit van je content hoog is en gemakkelijk gedeeld kan worden.

Benader partners en leveranciers

Een laagdrempelige en eenvoudige manier om je linkbuilding strategie te versterken, is door contact op te nemen met je partners en leveranciers. Samenwerkingen met andere bedrijven resulteren vaak in solide zakelijke relaties. Durf hen te verzoeken een verbinding naar jouw website op hun eigen platform te integreren. Dit kan optreden als een vermelding op een partnerprikbord of zelfs een pagina gewijd aan fantastische toeleveranciers. Deze waardevolle links zijn afkomstig uit betrouwbare bronnen, wat uiterst gunstig is voor de optimalisatie van je online vindbaarheid. 

Analyseer backlinks van je concurrenten

Een slimme manier om relevante backlinks te verkrijgen, is door te kijken naar de linkprofielen van je concurrenten. Identificeer welke websites er al naar je concurrenten linken en probeer ook een link van deze bronnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door contact op te nemen met de beheerders van die websites en hen uit te nodigen om ook naar jou te linken. Deze aanpak is vooral effectief wanneer je concurrenten hoger ranken dan jij in zoekmachines. Je kunt ook tools gebruiken als Semrush of Ahrefs om het backlink profiel van je concurrenten in te zien.

(Lokale) nieuwswebsites

Het benaderen van lokale nieuwswebsites kan een krachtige strategie zijn, vooral als je een lokaal bedrijf hebt. Lokale nieuwswebsites hebben vaak veel autoriteit en kunnen je website enorm helpen met hun backlinks. Zorg ervoor dat je interessant nieuws of persberichten hebt om te delen met deze sites. Als ze geïnteresseerd zijn, zullen ze mogelijk een artikel schrijven en naar je website linken. Dit kan niet alleen backlinks genereren, maar ook zorgen voor meer lokale bekendheid.

Gastbloggen

Het idee is om andere blogs in dezelfde branche te vinden en ze te benaderen om een gastartikel te schrijven. In ruil daarvoor krijg je meestal de kans om een link naar jouw eigen website toe te voegen. Het is belangrijk om gastblogs alleen op relevante en gerenommeerde websites te plaatsen, aangezien dit de SEO-waarde van de backlinks vergroot.

4. Kwaliteit vs kwantiteit

Het belang van linkkwaliteit boven linkkwantiteit is een van de belangrijkste redenen geworden. Dit komt doordat zoekmachines, zoals Google, steeds beter in staat zijn om waardevolle en relevante links te herkennen. In het verleden was het voldoende om zoveel mogelijk links naar je website te hebben, ongeacht de kwaliteit ervan. Tegenwoordig hecht Google echter meer waarde aan de relevantie en autoriteit van de bron waar de link vandaan komt.

Een enkele link van een gerenommeerde website met hoge autoriteit heeft veel meer impact op je zoekpositie dan honderden links van minder betrouwbare sites. Deze kwalitatieve links worden door zoekmachines gezien als goedkeuringen van andere websites, wat leidt tot een hogere waardering voor jouw eigen website.

Autoriteit van de bronwebsite

Bronwebsite-autoriteit is een cruciale factor bij het beoordelen van de geloofwaardigheid van digitale informatie. Websites met een torenhoge autoriteit staan bekend als betrouwbare bronnen, omdat ze een solide online aanwezigheid hebben opgebouwd. Wanneer je een link ontvangt van zo’n website, zal dit jouw eigen online reputatie aanzienlijk versterken. Het is dus van essentieel belang om te streven naar samenwerking met betrouwbaarheid! 

Het belang van de inhoud

Een andere belangrijke factor is de relevantie van de inhoud waarin de link wordt ingevoegd.  Indien de context niet relevant is voor jouw website en doelgroep, kunnen er negatieve consequenties zijn voor je linkprofiel. Zorg er dus voor dat je een link ontvangt die afkomstig is van een website waarbij het onderwerp gerelateerd is aan dat van jou.

Anker teksten

De anker tekst is de zichtbare tekst waaraan de link is vastgemaakt. Deze tekst dient relevant te zijn en bij voorkeur een natuurlijke, niet-gemanipuleerde beschrijving van de inhoud op jouw website te geven. Overmatig geoptimaliseerde anker teksten kunnen als spam worden beschouwd.

Zorg voor variatie in je linkprofiel

Het is van essentieel belang om te streven naar verscheidenheid in je linkprofiel. Het vergaren van links uit diverse betrouwbare bronnen draagt bij aan het versterken van jouw online reputatie.
 

5. Handige tools voor je linkbuilding strategie

Het kan een flinke zoektocht zijn naar het ontdekken van nieuwe backlinks. Wat is het dan een uitkomst als hier hulpmiddelen en technieken voor zijn bedacht. Hiermee bespaar je een hoop tijd en energie. Veelgebruikte tools zijn Ahrefs, Moz Pro en SEMrush. Zelf gebruik ik de laatstgenoemde, omdat het een hele complete tool is. 

Ahrefs

Ahrefs is een enorm krachtige tool voor linkbuilding, waarmee je diepgaand inzicht kunt krijgen in de linkprofielen van jouw eigen site en die van je concurrenten. Met behulp van deze geweldige tool kun je gemakkelijk achterhalen welke websites naar je concurrenten linken en welke anchor teksten ze precies gebruiken. Dit zal zeker nuttig zijn omdat het je helpt bij het identificeren van mogelijke leads voor links en het ontdekken van diverse kansen op het gebied van linkbuilding. 

Moz Pro

Moz Pro is een geavanceerde set SEO-tools met daarbij de handige link explorer functie. Deze toolkit helpt je bij het grondig analyseren van de backlinks naar jouw website. Hiermee kun je op een eenvoudige manier jouw linkprofiel volgen en tegelijkertijd de prestaties van je concurrenten vergelijken. Met Moz Pro worden ook unieke linkkansen ontdekt, waardoor je gemakkelijk contactinformatie kunt vinden van website-eigenaren. Op die manier kun je mogelijkheden voor linkbuilding optimaal benutten. 

SEMrush

SEMrush is een alles-in-één marketingtool die je kunt gebruiken voor verschillende SEO-taken, waaronder linkbuilding. Met behulp van de backlink audit functie van SEMrush kun je jouw linkprofiel analyseren en potentieel schadelijke links identificeren die je zou kunnen verwijderen. SEMrush helpt je ook bij het vinden van kwalitatieve link prospects en het monitoren van je linkbuilding campagnes.

6. Wat zijn de voordelen van linkbuilding

Het verbeteren van de ranking in zoekmachines is essentieel voor online succes. Linkbuilding biedt vele voordelen in dit opzicht. Allereerst geeft het signaal dat andere websites waarde hechten aan jouw content, wat leidt tot een hogere positie in de zoekresultaten. Dit vergroot je zichtbaarheid en trekt meer potentiële klanten aan.

Een ander voordeel is het verhogen van organisch verkeer naar je website. Door een betere ranking word je vaker getoond aan gebruikers die op zoek zijn naar vergelijkbare zoekwoorden. Dit resulteert in meer klikken en bezoeken, waardoor het aantal potentiële klanten dat jouw website ontdekt toeneemt.

Linkbuilding draagt ook bij aan het opbouwen van betrouwbaarheid en autoriteit voor je website. Wanneer gerenommeerde websites naar jouw site linken, wordt dit gezien als een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid. Dit vergroot het vertrouwen van bezoekers, wat hen kan aansporen om langer op je site te blijven en acties te ondernemen.

Daarnaast kan linkbuilding leiden tot meer leads en conversies. Bezoekers die via links op andere sites naar jouw website komen, hebben al interesse in jouw onderwerp of diensten. Hierdoor is het gemakkelijker om hen te overtuigen van de waarde van je producten of services en hen door te laten gaan naar de volgende stap in het verkoopproces.

Ten slotte helpt linkbuilding bij het vergroten van merkbekendheid. Wanneer meerdere websites verwijzen en linken naar jouw website, wordt je merknaam blootgesteld aan een breder publiek. Dit vergroot de naamsbekendheid en het aantal mensen dat bekend raakt met je bedrijf, wat weer kan leiden tot nieuwe kansen en klanten.

7. Linkbuilding do's en dont's

Wel doen:

Het is van groot belang om te streven naar het verkrijgen van hoogwaardige links in plaats van simpelweg zoveel mogelijk links bijeen te rapen. Ga op zoek naar relevante websites binnen jouw niche die een goede reputatie hebben en vraag hen vriendelijk om een link naar jouw eigen website te plaatsen. Het verkrijgen van deze waardevolle, kwalitatieve links zal meer voordelen opleveren dan tientallen irrelevante links.

Een anchor tekst is de aanklikbare tekst die zichtbaar is voor een link. Het is cruciaal om natuurlijke en relevante anchor teksten te gebruiken. Vermijd het gebruik van generieke ankerteksten zoals “klik hier” of “lees meer”. In plaats daarvan moet je opteren voor een beschrijvende ankertekst die perfect aansluit bij de inhoud van de gelinkte pagina.

Om een natuurlijk backlinkprofiel te creëren, dien je diversiteit aan te brengen in de bronnen waaruit je links verkrijgt. Probeer links te verwerven van verschillende soorten websites, waaronder blogs, nieuwssites en sociale media-platforms. Hoe gevarieerder jouw linkprofiel is, hoe beter dit zal zijn voor jouw website.

Niet doen:

Het is verleidelijk om snel resultaat te willen behalen door links te kopen, maar dit is absoluut geen goed idee. Zoekmachines zoals Google kunnen het detecteren wanneer je links koopt en bestraffen je website hierop. Het is belangrijk om organisch en natuurlijk aan je linkprofiel te werken.

Het ruilen van links met andere websites kan soms nuttig zijn, maar alleen als deze websites relevant zijn voor jouw niche. Vermijd het ruilen van links met irrelevante websites, omdat dit juist negatieve impact kan hebben op je ranking.

Exacte match anchor teksten zijn anchorteksten die precies overeenkomen met het zoekwoord waarop je wilt ranken. Hoewel het belangrijk is om relevante ankerteksten te gebruiken, moet je oppassen voor overmatig gebruik van exacte match anchor teksten. Dit kan namelijk gezien worden als spam door zoekmachines.

8. Zelf aan de slag of uitbesteden?

Zelf linkbuilding doen

Het uitvoeren van linkbuilding kan zeker voordelen met zich meebrengen. Allereerst krijg je volledige controle over het type links dat je wilt verwerven en de inhoud waarnaar je wilt verwijzen. Bovendien kun je kosten besparen door het zelf te doen en samenwerking aangaan met andere relevante websites binnen jouw branche.

Echter, linkbuilding is geen simpele taak. Het vergt tijd, geduld en een grondig begrip van SEO en de diverse strategieën die toegepast kunnen worden. Daarnaast is het essentieel om te weten wat wel en niet werkt om te voorkomen dat zoekmachines jouw website bestraffen.

Het vergaren van waardevolle links kost veel inspanning en het kan lang duren voordat je resultaten ziet. Bovendien is het bijhouden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de online wereld op zichzelf al een uitdaging.

Toch liever linkbuilding uitbesteden?

Voor ondernemers kan het inschakelen van een specialist in linkbuilding een intrigerende optie vormen. Door samen te werken met een ervaren bureau op het gebied van linkbuilding, pluk je de vruchten van hun expertise en kunnen zij doelmatige strategieën bewerkstelligen om links naar jouw website te genereren.

Een dergelijk bureau beschikt over een netwerk van waardevolle en relevante websites, waarmee ze hand in hand gaan om links naar jouw site te plaatsen. Op deze wijze bespaar jij kostbare tijd en energie, terwijl je je kunt richten op de essentiële activiteiten binnen jouw organisatie.

Het uitbesteden van linkbuilding vergt echter wel de nodige overwegingen. Het is uitermate belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar en ethisch bureau dat zich houdt aan de richtlijnen van zoekmachines. Immers, het vergaren van spamachtige of onnatuurlijke links zou kunnen leiden tot bestraffing door zoekmachines.

Betaalbare linkbuilding

9. Mijn linkbuilding pakketten

Ik heb vier pakketten samengesteld om te voldoen aan verschillende behoeften en doelen van ondernemers op het gebied van SEO. Wil je graag lokaal gevonden worden en op zoekwoorden met minder concurrentie? Dan is het Basic of Professional pakket voldoende. Ga je voor een optimale vindbaarheid op zoekwoorden met een hogere concurrentie? Kies dan voor het Premium of Elite pakket. Ieder pakket bevat een specifiek aantal artikelpublicaties en startpagina backlinks, met aanvullende diensten zoals een eigen SEO dashboard en rapportage.

Basic

250,- per maand

Professional

375,- per maand

Premium

625,- per maand

Elite

825,- per maand
Antwoorden op veelgestelde vragen

Linkbuilding FAQ

Linkbuilding is een strategie om het aantal externe links naar je website te vergroten, met als doel de positie van je website in zoekmachines te verbeteren.

Het helpt zoekmachines bij het beoordelen van de autoriteit en relevantie van je website. Dit kan leiden tot hogere posities in zoekresultaten en meer organisch verkeer.

Je kunt beginnen met linkbuilding door relevante content van hoge kwaliteit te maken die andere websites willen delen en waar ze naar willen linken. Daarnaast kun je ook actief contact zoeken met andere website-eigenaren voor samenwerkingen of gastblogs. Dit zijn werkzaamheden die vaak veel tijd, energie en geld kosten. Daarom is het vaak verstandig om dit uit te besteden aan een linkbuilding specialist. 

Nee, niet alle links zijn even waardevol. Links van gerenommeerde en relevante websites hebben over het algemeen meer impact op de positie van je eigen website dan links van minder bekende of irrelevante websites.

Het is beter om links over verschillende pagina’s te verspreiden. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid en autoriteit van meerdere pagina’s binnen je website, wat uiteindelijk gunstig kan zijn voor de algehele SEO-prestaties van je site.

Het is mogelijk om te betalen voor professionele linkbuilding services. Dit kan handig zijn als je zelf geen tijd of expertise hebt om effectief aan linkbuilding te doen. Het is echter ook mogelijk om zelf aan linkbuilding te werken zonder kosten.

Ja het is nog steeds heel erg effectief ook in 2024! Google hecht natuurlijk heel veel waarde aan relevante en waardevolle content op je website en dat dit geregeld ook wordt geupdatet. De bedoeling is dat je met jouw content je bezoekers echt verder op weg helpt. Daarnaast is het belangrijk om je website goed geoptimaliseerd te hebben voor de zoekmachines. Maar nog steeds is het verkrijgen van links een hele belangrijke factor. Zie de blog van First Page Sage over het algoritme van Google na een belangrijke update.

Meer weten? Ik sta voor je klaar.