Essentiële Beveiligingstips voor Jouw WordPress Website

WordPress is in principe al een veilig platform voor het maken van websites maar met een aantal tips kun je jouw website nog beter beveiligen. Het up-to-date houden van je WordPress, thema’s en plug-ins vormt de basis van je beveiliging. Ontwikkelaars van WordPress komen geregeld met nieuwe updates die ook weer nieuwe bescherming bieden. Los van de standaard updates die je moet doorvoeren op je WordPress website zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen om je website zo veilig mogelijk te houden. 

wordpress beveiliging

Kies een betrouwbare hostingprovider

Het kiezen van een goede en betrouwbare WordPress hosting provider is cruciaal voor de veiligheid en stabiliteit van je website. Zorg er daarom voor dat de hosting provider die je kiest een goede reputatie heeft als het gaat om beveiliging en support. Een goede partij zal bijvoorbeeld regelmatige back-ups aanbieden om je site te beschermen tegen gegevensverlies. Maar denk ook aan 24/7 monitoring van de server en bescherming tegen DDos-aanvallen. Zelf heb ik gekozen voor een samenwerking met Shock Media, een premium hosting provider.

Gebruik een WordPress beveiligingsplug-in

Door een beveiligingsplug-in te installeren op je WordPress website zorg je voor extra bescherming. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar met functies zoals een twee-staps-verificatie, een beveiliging tegen herhaaldelijke inlogpogingen en firewall activiteiten. Mijn persoonlijke favoriet is Solid Security. De gratis versie van deze plug-in biedt al veel opties voor het extra beveiligen van je website.

Verander je gebruikersnaam en wachtwoord

Om de kans op ongeautoriseerde toegang tot je WordPress site te verkleinen, is het verstandig om de standaard gebruikersnaam ‘admin’ te wijzigen naar iets unieks. Kies ook altijd voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Een sterker wachtwoord maakt het moeilijker voor hackers om in te breken. En ook de plug-in Solid Security heeft de optie om gebruikers op je website te verplichten om een sterk wachtwoord in te stellen.

Wijzig de standaard WordPress inlog-url

De standaard WordPress inlog URL is bekend bij hackers. Verander deze URL naar iets anders om het voor hen moeilijker te maken om in te breken op jouw website. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar waarmee je dit eenvoudig kunt doen.

WordPress bestanden actief controleren

Controleer regelmatig de WordPress-bestanden op verdachte wijzigingen. Hackers kunnen proberen om kwetsbaarheden in deze bestanden te misbruiken om toegang te krijgen tot jouw website. Door deze bestanden actief te controleren, kun je eventuele aanvallen tijdig detecteren en verhelpen.

SSL-certificaat

Het gebruik van een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de browser van de gebruiker en je eigen website worden verzonden, versleuteld zijn. Dit beschermt gevoelige informatie, zoals inloggegevens en financiële gegevens, tegen onderschepping.

Limiteer het aantal inlogpogingen

Veel aanvallers proberen in te loggen op je site door verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden uit te proberen. Door het aantal inlogpogingen te limiteren, kun je deze aanvallen ontmoedigen. Er zijn verschillende beveiligingsplug-ins voor WordPress, waaronder Solid Security, die deze optie aanbieden. 

Conclusie

Zorg ervoor dat jouw WordPress website optimaal beveiligd is door bovenstaande tips toe te passen. Door de juiste maatregelen te nemen, minimaliseer je de kans op hacks en andere beveiligingsproblemen. Investeer in de veiligheid van jouw website en bescherm jouw gegevens en die van jouw bezoekers. Neem geen risico met de beveiliging van jouw WordPress website. Wil je meer weten over WordPress beveiliging of heb je hulp nodig bij het beveiligen van je website? Ik sta graag klaar om je hiermee te helpen.

Meer weten? Ik sta voor je klaar.